LIPANY: Mestské zastupiteľstvo dalo zelenú výstavbe geotermálneho parku

06.07.2010 Sabinov

Lipany 6. júla (TASR) – Schválením podmienok nájmu pozemkov a geotermálneho vrtu dnes Mestské zastupiteľstvo v Lipanoch (MsZ) dalo zelenú výstavbe geotermálneho parku, ktorý plánuje vybudovať spoločnosť Pharmacy plus, s.r.o.
Zároveň schválilo dohodu o partnerstve s neziskovou organizáciou Úsvit pri realizácii autokempingu. Uviedol to dnes pre TASR primátor Lipian Eduard Vokál.
\"Poslanci schválili, že mesto prenajme investorovi pozemky určené na výstavbu akvaparku a autokempingu za symbolické jedno euro ročne, s predkupným právom po dobu 10 rokov za cenu 13,94 eura za meter štvorcový. Ak spoločnosť pozemky do roku 2021 neodkúpi, bude nasledovať komerčný prenájom, \" konštatoval primátor.
Mestský parlament odsúhlasil, že odberateľ bude využívať potenciál geotermálneho vrtu, ktorý vyprodukuje za sekundu 10 litrov vody s teplotou okolo 90 stupňov Celzia a rovnako stanovil výšku platby.
\"Jedná sa o 40 centov za meter kubický vody a plus poplatky, ktoré zo zákona vyplývajú, čo mesto bude musieť platiť za to, že odoberá nerastné bohatstvo, ktoré vlastne patrí štátu, \" spresnil Vokál.
Ako dnes uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Pharmacy plus Karol Schneider, výstavba areálu geotermálneho parku s príslušenstvom bude rozdelená do niekoľkých etáp. S prvou by chceli začať v budúcom roku. V rámci nej plánujú vybudovať energocentrum, ktoré bude disponovať technológiou na spracovanie vody, postavia bazény, autokemping, športoviská a zariadenia pre reštauračné služby. Úvodná investícia podľa Schneidera predstavuje približne šesť miliónov eur.
V nasledujúcich fázach pribudne hotel, ktorý bude poskytovať okrem ubytovania aj kúpeľné služby, ďalšie bazény, detské ihriská a oddychové plochy. Konečným cieľom je vytvoriť na ploche približne 10 hektárov relaxačnú zónu pre obyvateľov i návštevníkov mesta, ktorá bude vybavená bezbariérovými prístupmi. Aj keď výstavba bude trvať niekoľko rokov, prvých návštevníkov tu chcú privítať už v roku 2012.
Vodu z geotermálneho vrtu plánujú využiť na prevádzku samotných bazénov, ale i na zabezpečenie tepla pre jednotlivé objekty. Vzhľadom na to, že vrt produkuje zmes plynu a vody, bude potrebné tieto dve zložky oddeliť. To sa bude diať v spomínanom energocentre. Podmienkou mesta pri vyhodnocovaní medzinárodnej obchodnej súťaže na výstavbu akvaparku bolo to, že CO2, ktorý obsahuje voda z geotermálneho vrtu, sa nebude vypúšťať do ovzdušia. Ten sa má oddeliť, skvapalniť a prípadne odpredať.
Mesto Lipany sa zámerom využitia geotermálneho vrtu zaoberá už od roku 2004. Odvtedy do odkúpenia pozemkov i samotného vrtu investovalo 2,32 milióna eur. Podľa Vokála táto investícia v budúcnosti výrazne ovplyvní turizmus v ich regióne, čo prinesie mestu rozvoj a zamestnanosť, a to nie len v samotnom parku, ale i v ďalších oblastiach súvisiacich s cestovným ruchom.
 

Vyberte región